Psykologi är politiskt

Sverige har en gång kanske gynnat dig som vit, heterosexuell cis-man. Eller vit, heterosexuell överklass-kvinna som också råkar vara cis. En sak som är säker är iallafall att det finns många som fruktar och innerligt är rädda för sitt liv, om Sverige ska bli “bra” igen på det sätt som högern menar. Ja, detta är ett öppet svar till alla planscher om att “Sverige ska bli bra igen” som är uppsatta av Sverigedemokraterna, nu när det är valtider.

Världen har aldrig vart bra för marginaliserade grupper och minoriteter, dvs funktionsnedsatta, icke-vita, hbtq-personer, kvinnor m.fl. Men den bästa tid att leva i någonsin för dessa grupper, har alltid varit nu. Nu är den bästa tiden att leva om du inte är vit, cis, man eller hetero.

Så vem ska Sverige bli bättre för? För alla, eller för de som redan har allt de behöver? De som redan har och får över av resurser? De som redan är i en priviligierad sits? Nej tack!

Som vänster tycker jag vi ska jämna ut klyftorna, för de rika behöver inte bli rikare. Män behöver inte mer makt, och vita behöver inte ställa sig över alla andra. Heterosexuella behöver inte ta all plats. Klyftorna i samhället är större än de någonsin varit, även om livet för en marginaliserad person kanske är drägligare än för 50 år sen. Det pågår redan diskriminering pga kön, etnicitet, funktionsnivå och sexuell läggning, vi vill inte ha ännu mer!

Vardagspsyke är självklart öppet för alla att lyssna på och ta del av, men podden och publikationen är stolt och öppet vänster, alltså där hjärtat sitter. Jag bryr mig inte om hur klyschigt det låter, det är ändå sant.

Vilka människor bryr vi oss om och vilka är det skitsamma med?

Vilka ska ha ett bra liv och vilka kan vi trycka ner?

Låter detta som absurda frågor? Ja, när man ställer dem så så låter det kanske absurt, men faktum är att det är sanning. Man gör skillnad på folk och folk i samhället och det är på grund av det som det påverkar folkhälsan som i sin tur påverkar all forskning inom psykologi och beteendeanalys.

Så om något skadar folkhälsan har jag personligt något emot det! Det är därför jag skriver detta inlägg.

Psykologi är (tyvärr) politiskt.

15 Sep 2022

In English

English info coming soon!


Tricia, 30 år. Hon/henne/hennes. Queer kvinna. Multi-konstnär.

En blogg om mitt liv som autistisk och som höjer medvetenheten om trauma, dissociativ identitetstörning och psykisk hälsa och ohälsa.

Jag gillar även filosofi, teologi, psykologi, neurovetenskap, musikteori samt är en frilansande konstnär och skribent.

Jag är även på Youtube, samt även släppt musik och böcker under mitt internetnamn Trix Joyce. Dock är dessa på Engelska.


  • Kommer snart
  • Kommer snart
  • Kommer snart