Välkommen till Bloggen

RSS

Autistiskt - Poddavsnitt 3

28 Mar 2023

Här är avsnitt 3 från min podd som heter "Autistiskt".

I dagens avsnitt pratar jag om att finna en mening med livet när man inte har ett jobb. Vad jag gör för att känna meningsfullhet med mera.

Finns tillgänglig på Spotify, Apple Podcaster, Google Podcasts m.m.

xx

Hur kan man vara så ledsen?!

27 Mar 2023

Jag känner mig så ledsen, och det enda jag får ut av en sådan situation är att jag åtminstone är medveten om mina känslor. Det är tack vare terapin, att jag lärt mig identifiera känslor korrekt. Men sen då? Jag försöker skriva på mitt bokprojekt. Jag försöker spela piano, kolla YouTube, rita... Vet inte hur jag ska få bort eller åtminstone "minska" känslorna. Har provat att skriva i min dagbok. Det hjälpte lite, men annars inte så värst mycket ändå.

Tror jag förknippar våren med depression och dåligt mående. För första gången jag fick en psykos + depression var våren 2007 tror jag det var. Det är som att kroppen känner att det "är dags att må dåligt" varje år vid den här tiden.

Traumahjärnan ville inte sova i natt, så jag spelade in podd och ändra CSS-mallen för denna hemsida/blogg och höll på med en rad andra saker istället för att sova. Mardrömmarna blir allt mer påtagliga. Jag vaknar och är svettig och har panik. En man valde att våldta mig och det förstörde mitt liv. Eller inte ens en, flera män valde att hata mig så pass mycket att de tog livet ifrån mig. Hur får jag det tillbaka?

Det känns som en kniv stacks in mellan benen. Det gör ont, för jag vill inte och det var just vad jag sa innan det hände. Han struntade i det. Jag vill inte, vill inte, vill inte... Satans idiot. Jag ligger och gråter medans han njuter. Förmodligen av både gråten och den fysiska känslan. För honom handlar det bara om just honom. Det han vill ha. Jag vrider mig och han är över mig så jag inte kan komma undan. Mina handleder håller han fast mot madrassen. Får panik.

Sedan dumpa han mig som om jag var smuts, en påse skräp eller nåt, han stack och kvar låg jag i all smärta. Jag kunde inte röra mig, allt var trasigt.

Lika trasigt som det fortfarande är i mitt huvud. Än idag, nästan tre år senare.


Publicerad kl 18:15

Vaken mitt i natten och fixar med ett bokprojekt

27 Mar 2023

Klockan är för närvarande halv tre på natten. Jag kan inte sova och min hjärna tyckte detta var en bra tid att få inspiration för min nya bok på... Det är en samlingsbok jag håller på att sätta ihop och även skriva på (för allt är inte färdigskrivet heller) just nu som kommer att komma ut lagom till sommaren beräknar jag. Det är mina samlade verk av berättelser, dikter, memoarer, filosofier, serieteckningar, konstterapi jag gjort... en bok som jag hoppas ska kunna inspirera eftersom den visar att det går att ta sig igenom trauma. Jag använde mig av allt i den här boken för att bli fri - skrivandet och konsten är de hjälpmedel jag använt. Och jag vill så gärna publicera det i ännu en bok.

Så jag sitter här och redigerar sidorna. Drömmer mig bort. Mitt i den mörka natten.

Teologistudier, läsa böcker, grafisk design & traumahjärnan

24 Mar 2023

Jag vet inte hur jag ska bli hel. Just nu saknar jag en person jag älskar, men samtidigt vill jag aldrig vara nära någon igen. Pga allt trauma jag har i bagaget. Jag är livrädd. För jag vill aldrig ha sex med en man igen, eftersom jag har trauma runt sex, men samtidigt saknar jag den jag nu skickat iväg på grund av det. Jag vet att jag aldrig kommer kunna uppleva sånt utan smärta, så jag tyckte att det var bäst att vara ensam. Men det gör så ont när känslorna finns kvar.

Så för att liksom bedöva allt det där så fokuserar jag på mina studier just nu. Jag tror aldrig jag skrev det här, men har kommit in på Christian Leaders College, men jag studerar distans såklart eftersom det är onlineskola och ligger i USA. De fokuserar mest på onlinestudier där dessutom. Så allt sker online, vilket är jätteskönt och det är därför jag inte söker någon svensk utbildning. För det är alltid obligatoriska träffar några gånger och jag pallar liksom inte det. På CLC studerar jag teologi och religionsfilosofi.

Jag har även gått med i ett program som är erbjuden av CalArts (California Institute of the Arts) via Coursera-plattformen. Det är ett program med 9 kurser (5+4 per specialization) i grafisk design och UI/UX Design. Så jag går det på sidan av teologin på CLC eftersom jag personligen gillar att blanda teoretiska studier med praktiska. Och ibland tenderar teologi att bli lite för massivt och djupt och då behöver jag variation och en paus i just det, men kanske vill fokusera på nåt annat. För ibland kan man behöva en paus men inte vill va sysslolös, och då är en extrakurs på sidan av "huvudstudierna" inte helt fel. Det är inte konstigare att gå två utbildningar samtidigt än att jobba och studera samtidigt. I alla fall om utbildningarna är i olika ämnen.

Dessutom vill jag inte jobba som teolog, utan som designer, så känns bra att gå en utbildning helt för personlig utveckling (teologi/filofi) och en för mer kunskap som faktiskt kan användas i jobbsammanhang om jag vill (grafisk design/UI&UX Design). En bra kombo helt enkelt!

Idag var jag hos psykologen, det är mycket nu. Det är alltid jobbigt efter terapin, men det är värt det i längden tror jag.

Min dag: en mini-vlogg

22 Mar 2023

Jag gillar verkligen tiktok. Det är mitt safe place. Särskilt eftersom jag kan uttrycka mig mer där eftersom mina allra närmaste anhöriga inte följer mig. Jag har inte berättat att jag har tiktok för dem ens. Inte för att jag på nåt sätt snackar "skit" om någon, men ibland kan det va skönt att ha sitt eget space där bara främlingar ser vem man är. Dessutom har jag märkt att stämningen generellt är mycket trevligare på tiktok än på youtube när man postar saker, av någon konstig anledning.

Har bestämt mig för att posta mina tiktok-videor här då och då. För ibland gör jag riktiga mästerverk (typ) och de kan glömmas bort i mängden av allt annat i mitt flöde. Men då lite kontext finns här på bloggen ibland så kan det va lite roligt att illustrera det hela med en liten video.

Jag funderar även på om jag ens vill hålla på med youtube eller inte just nu, by the way. Jag vet inte, men algoritmen är inte schysst där. Jag får så lite respons på det jag gör så känns nästan inte värt det. Kanske jag har min youtube för typ enstaka längre videos som inte passar på tiktok, men att jag har tiktok som huvud-plattform... För det är verkligen inte roligt att lägga ner tid på innehåll som nästan ingen ser ändå... Jag menar, jag syns faktiskt på tiktok för det verkas som den algoritmen funkar på ett annat sätt, eller ja, är upplagd på ett sätt som gör det lättare att synas.

@tricia.ji Mini-vlogg • Två dagar i mitt liv (igår och idag). #autism #autistisk #kristendom #teologi #teolog #hedendom #häxkonst #andligt #rollspel #författarepåtiktok #vlogg #funktionsvariation #psykiskohälsa #högskolestudent ♬ Stargazing - Official Sound Studio

Avsnitt 2 av podden

21 Mar 2023

Tisdag innebär nytt poddavsnitt! Här kommer avsnitt 2 av podden "Autistiskt".

Dagens avsnitt handlar om att få en diagnos som vuxen och att överleva våld i nära relationer.

xx Tricia

Magiskt och förbättrat

20 Mar 2023

Idag är helt klart en bättre dag. Jag känner mig mycket bättre än jag kände mig igår. Jag vaknade med en mycket lättare känsla inombords och det kändes nästan magiskt. Jag tror jag ska fokusera mer på min andlighet och min magiska sida idag, för det känns inuti som det är en sådan dag.

Jag sitter här med mina tarotkort bredvid mig. Det var längesen jag använde dem. Den senaste tiden har jag bara orkat läsa andliga böcker men inte orkat göra något i praktiken. Jag tittar just nu på min hög av böcker bredvid mig, som jag håller på med. Ibland räcker det att bara vara mitt i allt som sker och inte göra så mycket aktivt.

Jag läser just nu böckerna "The Altar Within" av Juliet Diaz och "Of Blood And Bones" av Kate Freuler. Det är två riktigt bra böcker på engelska som handlar om häxkonst och att nå sitt högre jag samt att jobba med Shadow Work och det som känns svårt ibland. Jag uppskattar när det är nymåne (the dark moon) och känner att det är den mest magiska tiden under månfaserna eftersom jag dras till det lite mörkare och dessutom så föddes jag när det var nymåne.

Kaffe dricker jag nu, det är gott att bara sitta här och njuta av dagen. Boendestöd har just vart här och vi plockade och städade undan lite, men annars har jag mest tänkt ta det lugnt idag. Jag har en "selfcare-dag" nämligen, dvs jag tar hand om mig själv lite extra idag.

Jag tänkte även fortsätta det sista på podd-inspelningen idag och redigera det sista inför släppet av avsnitt 2 imorgon. Sen blir det nog att dra iväg en sväng till socialpsykiatrin idag med och träffa lite vänner och folk som går där. Alltid bra med en social plats.

xx Tricia.


Publicerad 12:30

En sådan där dag...

19 Mar 2023

Idag har vart en "sådan där dag"... Du vet, sådana där dagar man bara vill ska gå över, och som man kan glömma och som man aldrig ens kommer ihåg om man så försökte, när man ska återkalla dem ett år senare. En sån dag är det idag, fullständigt meningslös, men samtidigt en dag i min historia som kanske var tvungen att finnas där för att min livsberättelse skulle bli hel. Vem vet.

Jag har inte gjort något särskilt och vill inte göra något särskilt heller. Har mest sovit, skrivit och även då och då kollat in Blocket-annonser eftersom jag försöker hitta en vän till Ninni, min nymfparakit. Annars har dagen vart totalt värt att glömma på alla sätt. Jag jobbar med min skrivkurs och det är väl bra, spelar in podden, det är också bra. Men humöret är extremt lågt och jag vill egentligen mest sova för inget underhåller mig just nu ändå. Inget är roligt.

Kanske är det ett tecken på att nåt är fel med min medicinering, vad vet jag. Kanske är det ett tecken på att det helt enkelt är fel på mig. Jag har svårt att se något som är rätt med mig just nu, dock. Och då är det ju lätt att man bara gräver ner sig. Men det får vara en sådan dag isåfall.

Att leva med PTSD är det svåraste jag vart med om, för man blir så skadad av den här traumahjärnan. Allt som triggar igång mig gör mig rädd. Allt kan va triggande, till och med sådant jag inte visste var det. Min hjärna är helt enkelt oförutsägbar pga trauma och jag gillar det inte alls. Jag vill ha förutsägbarhet. Men jag kan inte schemalägga mina triggers hur mycket jag än det vill och hur mycket det än skadar mig att jag inte veta när det kommer hända.

En sak som buntband (eller kallas dom kabelband?) som byggarbetare använder kan ge mig flashbacks. För mitt våldsamma ex brukade sätta fast mig i sängen med dem när jag inte ville ha sex med honom, men han ville det och försökte hindra mig från att göra motstånd. Så det ger mig flashbacks när jag ser såna på gatan bredvid byggställningen eller så.

Stora skägg ger mig flashbacks för alla tre killar som våldtog mig hade stora skägg av nån anledning. Att höra en bil gasa och köra snabbt gör mig kallsvettig pga att jag blev våldtagen i en bil. Och sådana ljud hör man ju hela tiden nästan. Så det är ju inte konstigt att jag blir helt slut av allt det här heller.

Såna här dagar går åt att tänka på allt jag kunde gjort annorlunda. Eller att önska jag vore någon annan. Att om jag vart en neurotyp cis-hetero man så hade jag aldrig råkat illa ut på samma sätt. Det är sorgligt att vissa människor fått mig att bli så missnöjd med den jag är.

Bloggen och hemsidan startas om på nytt!

18 Mar 2023

Denna hemsida och blogg genomgår nu en totalrenovering, och jag har valt att byta namn på sidan från Dissociatrix till Autistiskt, för att det ska matcha min nya podd som jag startat som heter just "Autistiskt".

Podden Vardagspsyke är nedlagd, men jag har startat upp denna nya podd istället för att ersätta den. Därför vill jag givetvis göra denna blogg helt ny med, eller liksom starta om den för att passa mitt varumärke online.

Jag är numera mer aktiv på Tiktok (svenska) och min engelska Youtube-kanal som heter "Madame Ravenly" och har därför lagt ner gamla kanalen som hette Dissociatrix. Detta är för att jag vill fokusera mer på livsstil och andlighet och inte på bara min DID-diagnos. Dock tycker jag autism är en stor del av vad jag gör online - oavsett om det handlar om andlighet, att skapa medvetenhet för funktionsnedsättningar eller kreativitet - allt rotar sig i autismen och vem jag är i den diagnosen, därför vill jag ha det namnet på bloggen. För allt jag gör är lite autistiskt, haha! Det är en distinkt skillnad för mig, att vara autistisk och att ha en dissociativ diagnos. För det ena är mer en variation (funktionsvariation) som gör mig till mig, och det andra är ett syndrom som gör mig... sjuk. Jag fokuserar hellre på det som är positivt. Hoppas det framgår lite vad jag menar?

Så just nu foksuerar jag på att bygga upp denna hemsida och ersätta allt gammalt med nytt. Jag övergav denna blogg, men jag kommer nu starta upp den igen som ett komplement till min podd "Autistiskt".

P.s: lyssna gärna på första avsnittet av "Autistiskt" på Spotify eller Apple Podcasts. Mer ställen kommer snart!

Håll i hatten, för nu kommer det komma inlägg här igen!

xx Tricia.


 

UPPDATERING: Jag har ändrat namn till tricia.n.nu istället för autistiskt.n.nu, och nu är jag äntligen nöjd med domänet och kan fortsätta med denna blogg :)

Morgonträning

2 Oct 2022

Idag blev det yoga och morgonträning samt meditation för en stund sen. Har äntligen börjat känna för att träna igen. Har inte tränat mycket sen jag blev sjuk i RA.

Har även börjat skriva ner all min träning och en massa self-care idéer och egentligen allt rörande min hälsa i denna journal från Moleskine. Riktigt bra verktyg för att hålla koll på sig själv.

Heja mig!

xx


Publicerad 10:50

Sömnlöst

2 Oct 2022

Har inte sovit ett dugg i natt. Nu sitter jag och försöker spela in ett poddavsnitt. Sov överdrivet mycket igår natt dock, så det är väl därför jag inte kan sova i natt.

Poddavsnitten är roliga att spela in. Det är verkligen något jag gillar, till skillnad från att skapa Youtube-videos... Jag vet inte, men jag har aldrig gillat hur jag ser ut i videos, men jag gillar hur min röst låter! Så det känns mer naturligt med en podd en en youtube-kanal för mig. Men ska försöka blåsa liv i kanalen med ändå.

Nu ska jag snart meditera och dricka upp mitt kaffe. Klockan är några minuter i sju, men min dag har redan startat trots att det är söndag.

Har börjat spela in avsnitten mer från mobilen nu när jag har en bättre mobil. Jag har nämligen skaffat en Samsung Galaxy Z Flip 4 och mikrofon kan man koppla till den på ett helt annat sätt än den mobil jag hade tidigare. Så ljudet låter typ lika bra som när jag spelar in i ipad eller dator.

xx

Trix


Publicerad 06:52

Att dejta som autist

29 Sep 2022

Nu ska jag säga som det är; nämligen att folk är hycklare. De flesta säger att de inte bryr sig om folk som är annorlunda så länge de är högfungerande (har stoooora problem med termen högfungerande och hur funkofobisk den är) men nästa stund blir man blockad bara för man har en diagnos, även fast vi pratat entusiastiskt innan det kom till kännedom.

Hur kan en diagnos göra någon till någon ej värdig av en relation. Jag tycker detta är jättesvårt, för jag vill ju inte tränga mig på. Jag accepterar ju ett nej liksom. Men trött blir man på att bli dumpad om och om igen innan de ens lärt känna vem jag är, utanför min diagnos.

Hur kan man tro alla är likadana bara för de delar diagnos? Hur kan man säga "jag vill inte ha någon med problem i mitt liv"? För din information har vi alla problem, så då kan du ju inte vilja ha någon i ditt liv? Hur kan du bara anta att jag har problem för jag är autistisk? Jag kanske funkar annorlunda, men måste det vara ett problem?

Jag blir bara så trött på mänskligheten. Jag hör inte hemma här.

Jag är i en fas där jag faktiskt längtar efter att rota mig och skaffa en familj. Jag vill ha en långvarig relation. Jag längtar ibland efter barn (ej biologiska, men jag vill gärna bli familjehemsförälder eller adoptera eller både ock). Jag vill ha ett familjeliv. Jag får ibland cravings efter det.

Det innebär inte att jag inte respekterar att någon inte vill dejta mig, de har all rätt att välja såklart. Men de ändras helt så fort de får reda på min diagnos fast de gillade mig innan. Och det känns så jäkla sugigt bara. Visst, man kan argumentera för att de isåfall inte är värt det eller "värda mig ändå" som folk säger till mig när jag ventilerar men... Faktum kvarstår att neurotyper inte går igenom samma sak. De har inte samma svårigheter att hitta någon som de kan spendera sin tid med. Jag är så trött på singellivet... Och så har jag aldrig känt förut.

Att jag dessutom är bi gör ju inte det hela lättare heller. Tvärtemot vad många tror finns det faktiskt färre att välja på om man är bi, för folk glömmer bort oss hela tiden. Jag önskar jag var hetero och neurotyp ibland.

Just nu är jag i en liten upp-och-ner-period. Jag är både glad och ledsen. Har tappat lite att gå tillbaka till mina mål, och just nu är jag förvirrad även fast jag vet vad jag vill.

Jag har dock skrivit en del och kollat över mina mål för att se så allt är uppdaterat och aktuellt.

xx

Trix


Publicerad 22:52

Jag är intresserad, inte tvingad

29 Sep 2022

Jag tror en stor del av varför jag känner mig så bekväm i min tro och inte ser bibelläsning som en syssla som jag "måste" göra är att jag aldrig vart tvingad att vara kristen eller att ha en religion. När jag växte upp tyckte jag om att gå på kyrkans barntimmar, söndagsskola, kör och kyrkoaktiviteter. Men det var alltid ett val jag hade. Det var samma när jag utforskade andra religioner, som wicca och buddhism (jag är fortfarande intresserad av att läsa om dessa även om jag inte identifierar mig med dem), att jag aldrig av någon var tvingad att välja den kristna vägen. Mina kyrkliga vänner var mycket förstående över mitt utforskande och min familj accepterade att jag en gång kallade mig för wiccan. Nu har jag kommit tillbaka till kristendomen, och de har inte gjort en big deal av det heller.

Jag tror en stor del till varför jag är så intresserad av teologi är att det alltid varit intressant för att jag aldrig blivit pressad till något. Aldrig av någon! Jag har fått lov att utvecklas i min egen takt och hitta vad som känns rätt för mig. Det är tyvärr inte alla som får den möjligheten. För många är det påtvingat och de känner sig rädda för att utforska eftersom de tror det är en synd. Många blir upplärda av sina föräldrar, särskilt de mer bokstavstroende, och många känner att de inte har ett val för att de alltid vart på ett visst sätt.

Jag går några kurser på CLI (100% kostnadsfria och jag kan varmt rekommendera dem!) i teologi och filosofi och det gör jag för att det är så intressant! Jag gör det på sidan av mina vanliga beteendevetenskapsstudier. För personlig utveckling mest. Jag gillar att de är på college-nivå men att vem som helst får ta dem gratis. Det gör att de är utmanande och utvecklande, men ändå tillgängliga för alla som vill läsa på den nivån. CLI är även "non-denominational" dvs de har ingen specifik gren av kristendom, utan välkomnar alla kristna. Något bokstavstroende är de, men det bortser jag från och tar med en nypa salt. Jag hämtar det som funkar och lämnar det jag inte håller med om.

Nyckeln till en bra andlig utveckling är att inte vara rädd för Gud eller Universum. Att våga tänka utanför boxen och våga välja. Religion är alltid ett val.

"Du måste ju tänka lite själv, med huvudet" som farfar alltid sa! Han var kristen, väldigt vis och otroligt bra värderingar. Han vägrade låta någon pressa honom eller bestämma vad han skulle tänka och tycka. Jag vill vara som honom.

xx

Trix


Publicerad 11:20

Biblisk morgonläsning

24 Sep 2022

Idag vaknade jag i tid och satte mig efter en stund med min Bibel för att läsa och studera den. Jag har bland annat "Inspirationsbibeln" som är den enda svenska Bibel som finns som man kan anteckna och rita i (s.k "journaling bible"), eftersom den har breda linjerade marginaler för text eller illustration, samt bilder att färglägga med.

Jag har (och har haft) flera journaling bibles men de är på Engelska eftersom det konceptet med att ha plats att anteckna i bibeln, inte är så stort i Sverige. Så jag blev jätteglad när denna bibeln kom ut. Det är NuBibelns översättning också, vilket jag gillar pga den moderna och lättlästa texten MEN samtidigt väldigt exakta/representerade översättningen! Den är väldigt trogen till de ursprungliga böckerna, vilket ju är skrivna på hebreiska och grekiska bland annat, men samtidigt har ett modernt språk. 

Jag har även en Engelsk bibel (bilden nedan) som är min mest använda. Det är en English Standard Version (ESV Bible) från Crossway. Det är också en "journaling bible", men skillnaden är att här är det bara linjerade marginaler (utan förtryckta illustrationer) så alla illustrationer i denna har jag ritat själv.

Jag har även en bönbok på Engelska, s.k Devotional eller prayer journal.

Idag vaknade jag som sagt tidigt, fast det är lördag. Jag kände att jag ville gå upp och starta min dag. Så jag har mediterat och pratat med mina fåglar och Ninni har suttit här och "hjälpt mig" läsa genom att försöka äta upp alla papper... Hon har även lärt sig säga "NEJJEEE" så när jag drog en remsa papper ur hennes näbb så flög det ett "NEJJEEE" ur henne hahaha!

Som tur var åt hon inget viktigt. Men jag antar att jag till viss del belönar beteendet genom att klia henne i nacken, lol!

Nu har jag druckit kaffe ur en tomtekopp och ska fortsätta läsa "501 saker du borde ha lärt dig om Filosofi". Pappa och jag skulle ha gått på fotorunda idag, men han blev tyvärr sjuk. Så det får bli en innedag.

xx


Publicerad 09:58

Memoarer kommer

24 Sep 2022

Jag tänkte börja skriva ner mina memoarer i bloggen.

Detta kommer när det kommer, men jag har gjort en kategori i menyn i alla fall!

Tills vidare kan man läsa mina memoarer (dock på Engelska) här:

https://bhooks.com/user/triciajohansson

 


xx Trix.

← Äldre inlägg

In English

English info coming soon!


Tricia, 30 år. Hon/henne/hennes. Queer kvinna. Multi-konstnär.

En blogg om mitt liv som autistisk och som höjer medvetenheten om trauma, dissociativ identitetstörning och psykisk hälsa och ohälsa.

Jag gillar även filosofi, teologi, psykologi, neurovetenskap, musikteori samt är en frilansande konstnär och skribent.

Jag är även på Youtube, samt även släppt musik och böcker under mitt internetnamn Trix Joyce. Dock är dessa på Engelska.


  • Kommer snart
  • Kommer snart
  • Kommer snart